HREA HREA viert 10-jarig bestaan
Over HREA | E-Learning
Studiehuis Leermiddelen Netwerken
Engels Spaans Frans Russisch Duits Portugees Italiaans Chinees Arabisch
 
Studie naar vooroordelen in schoolboeken in Marokko

Marokkaans ministerie van Onderwijs, NGO's en HREA werken samen bij het bevorderen van gelijkwaardigheid

Amsterdam, 9 december 2005 -- Vandaag presenteerde stichting Human Rights Education Associates (HREA) in Rabat de conclusies van een studie over sekse-vooroordelen in schoolboeken in Marokko. De studie maakt deel uit van HREA's activiteiten in Marokko rondom de Moudawana, de nieuwe Familiewet die het parlement vorig jaar heeft aangenomen en waarin de gelijke behandeling van man en vrouw is vastgelegd.

In de studie zijn vijftig schoolboeken geanalyseerd. Teams bestaande uit leerkrachten, inspecteurs, ouders en mensenrechtenactivisten in de steden TÚtouan, Fez, Rabat, Casablanca en Marrakech screenden schoolboeken op stereotypen en vooroordelen over vrouwen. "Hoewel schoolboeken voor de meeste vakken in het onderzoek zijn meegenomen, is de nadruk vooral gelegd op die vakken waarin mensenrechtenonderwerpen en de gelijkwaardigheid van vrouwen en meisjes aan bod komen", verklaart HREA projectco÷rdinator Moestafa Kak. Schoolboeken voor de vakken Arabisch, kunst en literatuur, Frans, gezinsleer, aardrijkskunde, geschiedenis en Islam werden geanalyseerd. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs.

De voorlopige resultaten tonen onder meer aan dat in schoolboeken voor diverse vakken geen vrouwelijke auteurs worden behandeld. In het basisonderwijs is bijvoorbeeld de verwijzing naar vrouwelijke schrijvers beperkt tot 5% in vergelijking met 95% voor mannelijke schrijvers. Dit percentage is nog lager in het middelbaar onderwijs waarin sprake is van slechts 3% verwijzingen naar vrouwelijke schrijvers. "Een andere opvallende observatie is hoe stereotypen het ontwikkelingsproces van schoolboeken zelf kunnen be´nvloeden. Wij ontdekten bijvoorbeeld dat ruim 60% van de auteurs van de schoolboeken voor het vak huishoudkunde vrouwen zijn", besluit Moestafa Kak.

Het Marokkaanse ministerie van Onderwijs heeft de studie vanaf het begin gesteund en heeft met de aanbevelingen van HREA ingestemd. De minister van Onderwijs woonde vandaag de persconferentie in Rabat bij. Als een van de vervolgactiviteiten zal begin volgend jaar een studiedag worden georganiseerd, waarop medewerkers van het ministerie en lokale vrouwen-NGO's de implicaties van de studie in detail zullen bespreken. De volledige resultaten van de studie en de aanbevelingen zullen in januari 2006 worden gepubliceerd.

Meer informatie is te vinden op www.hrea.org. Ook kunt u contact opnemen met dhr. Frank Elbers, e-mail: felbers@hrea.org of in Casablanca met dhr. Moestafa Kak, e-mail: mkak@hrea.ma.

Presentatie door Abderrahim Sabir over de studie PDF [in het Arabisch]


More press releases
| HREA in the News | More about HREA's work in Morocco


HREA is one of the leading organisations worldwide dedicated to education and training in and for human rights. Each year HREA trains hundreds of educators, human rights defenders and legal professionals around the world.

For further information, please contact:
Frank Elbers, Deputy Director: tel: +1 617 301-4303.
Mustapha Kak, Project Coordinator (Casablanca office).


 

 

Bookmark and Share
Deze pagina is ook beschikbaar in het:
English
Espa˝ol
Franšais
HREA Trainings
HREA Publications
Join Our Email List
Email:  
Publikaties